Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Jultips

Bygg upp julkänslan med våra filmtips

by Stefan on 20 december 2009

Igår skrev jag om julklappstips för alla som inte har hunnit fixa dessa ännu. Faller inget av dem i smaken så kan du alltid ge bort en gratis prenumeration på omTVserier Magazine. Idag tänkte jag försöka gå igenom den kommande julveckan och bygga upp julstämningen inför julafton med hjälp av julfilmer på TV.

Pluto Nash

På tisdag börjar vi bygga upp julstämningen genom att slå på TV6 och komedin Pluto Nash med Eddie Murphy. Filmen anses vara största floppen genom tiderna när man endast lyckades tjäna $10 miljoner efter att ha spenderat omkring $100 miljoner på produktionen. En ganska dålig film egentligen men Eddie Murphy lyckas bjuda på ett par skratt och det är en bra start inför julen.

Året är 2087 och människan har koloniserat månen. Pluto Nash driver en nattklubb på den ljusgula himlakroppen och trivs bra med det. Således är han inte alls pigg på att sälja när den gåtfulle Mogan vill köpa han dansställe. Vad Pluto inte vet är att Mogan är i maskopi med Rex Carter, en maktgalen man vars mål är att ta över herraväldet på månen. Pluto kommer att få kämpa med näbbar och klor för att behålla sitt etablissemang och förvisa det ondskefulla sällskapet från månens yta!

Mickey Blue Eyes

På onsdag hittar vi den romantiska komedin Mickey Blue Eyes på SVT. Vanligtvis skyr jag Hugh Grant som pesten men detta är en film som lyckas bjuda på en hel del skratt. Möjligtvis tack vare James Caan och maffiastuket.

Mickey Blue Eyes är den fantastisk komiska berättelsen om en engelsman i New York, som blir kär i en maffiosos dotter. När Michael Felgate försöker ställa in sig hos diverse parodiska figurer i sin flickvänns familj, blir han mycket mer inblandad i maffians affärer än han någonsin önskat. Så till den grad att han får smeknamn: Little Big Mickey Blue Eyes…

Jack Frost

Under julafton pumpas filmerna ut men förhoppningsvis får du någon minut över till att krypa upp i soffan under filten med glögg, lussekatter och pepparkakor tillsammans med släkten. För er som är uppe tidigt så börjar vi med Jack Frost. Precis som Pluto Nash så är det långt ifrån en bra film, men vilken julkänsla!

Vad skulle du göra om din snögubbe kom till liv? Och vad skulle du säga om snögubben påstod sig vara din pappa? Musikern Jack Frost får en andra chans att vara den familjefar sonen Charlie saknade innan Jack dog i en bilolycka.

Trots den otympliga formen visar sig Jacks nya skepnad vara en utmärkt vän i snöbollskrig, vilda slädjakter och i hockeyträningen! Frågan är bara hur man bäst förklarar för sin mamma och sina vänner att ens far kommit tillbaka som en snögubbe.

Nu är det jul igen

Scott Calvin är ingen perfekt pappa och julaftonen blir långt ifrån en succé. Sonen Charlie önskar att han var hos mamma istället. Men mitt i natten ramlar en misstänkt inbrottstjuv ner från taket och han har en röd dräkt på sig och det står en släde med renar på taket. Scott låter sig övertalas av Charlie att ta på sig tomtedräkten och de beger sig iväg på en magisk resa på julnatten. Det visar sig att det var Jultomten som Scott överraskade och när han tog på sig tomtedräkten accepterade han att bli Tomten.

Kalle Anka och hans vänner

Kl. 15:00 slår stora delar av Sveriges befolkning över till SVT och ser traditionsenligt Kalle Anka. Själv tycker jag att första klippet med tomtarna är lika underhållande varje år men hackspetten har blivit urtvättad.

Julfritt

Familjen Krank har alltid firat en julkortslik jul. Men när deras enda dotter Blair inte är hemma, lider Nora och Luther av tomt-i-boet-syndrom och beslutar sig för att hoppa över julen. Men grannarna tar julen väldigt allvarligt och gillar inte Kranks bojkott. Precis som Kranks är färdiga att ge sig av på juldagen ringer dottern och säger att hon kommer hem till jul i alla fall!

Hot shots – höjdarna

Fredagen är tyvärr ganska dyster i filmväg, men på lördag hittar vi en klassiker.

En samling karikatyrartade figurer rekryteras för ett topphemligt uppdrag. De leds av ett inkompetent befäl och i gruppen finns bland annat den halvblinde piloten Wash Out och den hopplöse Dead Meat. Till denna något udda grupp rekryteras Sean ‘Topper’ Harley, en stridspilot med disciplinära problem. I väntan på avfärd tillbringar de sin tid med att festa på en nattklubb där flygbasens psykiater extraknäcker som sexig sångerska. Det hela blir ännu mer kaotiskt när en skum man dyker upp och det visar sig att han är kontrakterad för att sabotera deras uppdrag.

Tomten är far till alla barnen

Avskyr egentligen denna filmen, men det har blivit lite av en tradition.

Sara lever tillsammans med Jan men har varit gift tre gånger tidigare och fyra av hennes barn bor hemma hos dem. När det är dags att fira jul bjuder Sara in alla sina före detta män med sina respektive och deras nya barn så att barnen ska få fira jul med alla sina föräldrar. Det blir ett julfirande ut över det vanliga där känslor kommer upp till ytan och hemligheter avslöjas. Det hela kulminerar när Sara avslöjar att hon är gravid. Frågan är vem fadern är.

Miracle on 34th Street

En bubblare eftersom jag tyvärr inte lyckas hitta den i jul. Enligt mig så är nyinspelningen från 1994 den bästa julfilmen någonsin. Har du inte sett den så rekommenderar jag dig att göra det inför jul.

Julhögtiden närmar sig då en kultiverad gentleman med strålande blick, stor mage och snövitt skägg, anställs på varuhuset Macys som varuhustomte. Han påstår att han hetet Kris Kringle, och är den riktiga Tomten. Mycket snart har han fyllt alla med julglädle – Alla utom hans chef, Doris Walker, som uppfostrar sin dotter Susan att inte tro på jultomten.

Samtidigt passar jag på att önska God Julvecka!

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:https://omtvserier.se/tvtips-jul/ sort:published

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: