Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

the-office-dorsin

Tv 4 gör svensk The Office

by kennet on 31 januari 2011

Enligt Aftonbladet kommer Tv 4 att producera en egen version av den brittiska succeserien The Office från 2001. Henrik Dorsin har bekräftats som huvudrollsinnehavare och kommer därmed att göra den svenska versionen av Ricky Gervais karaktär David Brent. The Office har blivit lite av en franchisekedja och har egna versioner i olika länder till exempel USA, Frankrike samt Tyskland.

Innan jag börjar skriva om mina åsikter om detta så vill jag påpeka att jag kommer generalisera genrebegreppet komediserie och inte dela upp i sit-com, mockumentry osv. Jag vill dessutom påpeka att jag kommer göra jämförelser mellan serier som sänds både i SVT och Tv 4. 

Jag ställer mig väldigt tveksam till detta initiativ ifrån Tv 4:s sida, dels därför att jag undrar varför det behövs en svensk version av en så pass bra serie och dels för att jag undrar om det går att upprätthålla den höga kvalitet som orginalversionen hade. Att det dessutom redan finns flera olika versioner av denna serie borde göra att efterfrågan är ganska mättad trots att orginalserien är 10 år gammal.Vill man se serien så repriseras den i olika tv-kanaler och dessutom är den amerikanska versionen  fortfarande aktuell i USA där den är inne på sin sjunde säsong.

En annan sak som gör mig tveksam till detta är den tradition som finns bakom svenska humorserier. De är oftast inte roliga. Jag anser att det är ganska lätt att räkna upp de fåtal humorserier som faktiskt varit så pass bra att de hållit en hög kvalitet. NileCity, Percy Tårar, Solsidan  för att nämna några humorserier som jag tycker lyckats hålla en hög kvalitet och högt underhållningsvärde. Att räkna upp serier som inte var speciellt underhållande eller höll låg kvalitet är lättare. Pappas Flicka, Hon och Hannes, Hjälp!, Heja Björn, En Fyra för Tre, Rena Rama Rolf, Cleo och Full Frys. Denna lista hade lätt kunnat göras längre men jag väljer att avbryta där eftersom denna text inte går ut på att räkna upp tv-serier.

Jag påstår inte att alla komediserier som görs utomlands håller hög/högre kvalitet än de som görs i Sverige, men jag anser att det är dumt att göra en nyversion av The Office. Jag skulle hellre se att man försöker satsa på att producera egna idéer och anser att en serie som Solsidan är ett lysande exempel på att vi kan producera bra och underhållande tv i Sverige.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:https://omtvserier.se/tv-4-gor-svensk-the-office/ sort:published

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: