Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Sherlock Holmes (BBC)

Sherlock Holmes – en modern klassiker

by Stefan on 07 juli 2011

Sherlock Holmes har varit ordentligt på tapeten senaste tiden genom en populär spelfilm från Hollywood och nu en modern nyinspelning från BBC som utspelar sig i moderna London. Pga alla sommaruppehåll så bestämde jag mig för att ägna någon timme åt att se serien – den består trots allt bara av tre delar.

Tankar? Serien är lite väl kort och kanske är det där dess problem ligger. Tidsmässigt så består den knappt av 2 spelfilmer men tar ändå upp tre helt skilda fall utan sammanhang. Vore det filmer så skulle jag inte ha något problem med det men anledningen till att jag är så förtjust i TV-serien är just för utvecklingen. I NCIS får vi se sorg som sträcker sig över flera avsnitt. I Vampire Diaries blir man upprörd över en cliffhanger och kan inte göra annat än att se fram emot nästa avsnitt. I BBCs version av Sherlock Holmes så blir varje avsnitt en egen historia utan kontakt med den gamla.

I rollerna så gör Benedict Cumberbatch en bra karaktär som modern sociopat. Personligen så har jag aldrig tänkt mig Sherlock Holmes på det viset men det fungerar helt okej. Vid något enstaka tillfälle går det till överdrift för att vid andra bjuda på skratt. Att han sedan inte skulle ha en aning om att jorden cirkulerar kring solen med ursäkten att det inte är viktigt känns bara fel. Hans trogna följeslagare Watson är givetvis också med och spelas av Martin Freeman – en nyligen hemkommen soldat från Afghanistan som lider av egna problem efter en skottskada under kriget. Lite finurligt så får han i uppgift att blogga om sina upplevelser och det blir lite av den tidens dagböcker.

Allt som allt så är det en helt okej serie som har fått bra kritik men i mina ögon är namnet något fel. Utöver namnen på karaktärerna och dess gatuadress så hittar inte jag många likheter med den klassiska serien som många är uppvuxna med.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:https://omtvserier.se/sherlock-holmes-bbc/ sort:published

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: