Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Sändningstid utan väntetid döden för nerladdning?

by Stefan on 19 oktober 2009

Svenska DagbladetIdag blev jag rekommenderad en nyhet på Svenska Dagbladet där man diskuterar det nya fenomenet att programmens sändningstider kommer allt närmare amerikanska sändningstider. När jag började blogga om TV-serier så var det vanligt att man fick vänta ett halvt, till två år innan en TV-serie blev översatt och flyttades över till våra svenska kanaler.

För att nämna ett av våra senaste exempel så har vi NCIS och NCIS LA som båda började sändas i slutet av september. Båda dessa serierna kommer till TV3 i början av november. Det är en väntetid på endast 2 månader, något artikeln på SvD tror till stor del beror på att det svenska folket kan få tag på serierna genom andra vägar.

För oss på omTVserier har denna väntetiden varit ett stort problem då vi alltid frågor oss om vi ska rapportera enligt amerikansk sändningstid eller svensk? Kompromissen slutar oftast i att vi rapporterar nyheterna från USA, samtidigt som vi skriver mer ingående ur avsnittet som sänds här i Sverige.

Göran Danasten, programchef på SVT, väcker förhoppning:

Inom två år tror jag att ­tv-serierna kommer att ha en gemensam världspremiär precis som biofilmer.

Tyvärr tror jag inte att detta är den ultimata lösningen på nerladdning då det endast täcker halva biten. En ytterligare anledning till att många ser TV-serier på nätet beror helt enkelt på att man undkommer reklamen. För att nämna ett annat exempel så består varje avsnitt av House utav 40 minuters underhållning. När avsnittet flyttas över till svensk TV så är det istället 60 minuter, d.v.s. en tredjedel reklam. I värsta fall blir det som med Överlevarna där man byter ut 15 minuters underhållning mot 15 minuter reklam.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:https://omtvserier.se/sandningstid-utan-vantetid-doden-for-nerladdning/ sort:published

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kattis 20 oktober 2009 kl. 21:07

NCIS har ändå lång väntetid om man jämför med femmans serier, Desperate Housewifes och Greys Anatomy ligger bara 1 eller 2 veckor efter USA och Gossip Girl ligger någon vecka till efter.

2 Stefan 21 oktober 2009 kl. 02:50

Intressant Kattis. Tog en närmare titt på Desperate Housewives och det ligger ca 10 dagar bakom USA, vilket jag anser vara ganska strongt jämfört med övriga serier.

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: