Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Vampire Diaries

Vampire Diaries – mer än bara ett tonårsdrama

by Stefan on 23 juni 2011

Texten påbörjades strax efter midnatt efter att ha sett sista fem avsnitten av Vampire Diaries i rad och känslorna gick på högvarv efter en fantastisk avslutning. Tyvärr är det omöjligt för mig att återge den men jag bestämde mig för att ändå publicera inlägget.

————————————————————————

Dagligen får bokförsäljare höra den klassiska frågan – vilken är bäst, boken eller filmen? Till stor del så tror jag att det helt enkelt handlar om vilken man ser föst. Läser du boken så tar inte filmen dig med storm. Har du sett filmen så blir det svårare att leva in i boken och den fungerar snarare som en snabbrepris. Kanske är det därför jag ogillar Twilight men är förtjust i Vampire Diaries, eller så är det helt enkelt så att den senare har en djupare historia, bättre skådespelare och dessutom kom först.

Seriens två första säsonger är som att befinna sig på ett nöjesfält, snabbt åkande upp och ner för berg- och dalbanan, du kastas mellan åtrå, förtvivlan och den varma känslan som fyller hela kroppen när bara två älskade har lyckats hitta hem till varann.

Liksom Twilight så stjäl Vampire Diaries ohämmat från klassiska Romeo och Julia från 1595 av William Shakespear genom att inkludera ett förälskat par från två skilda världar,  Stefan och Elena, men där tar likheterna slut och historien blir djupare.

Redan i första avsnittet så dyker Stefans illasinnade bror Damon upp och har till synes bara ett mål i sitt liv – att skapa ett livstids lidande för Stefan som hämnd för att Damons älskade miste livet för över hundra år sedan. Allt eftersom historien fortsätter så får vi veta att Damons älskade Kathrina delades med Stefan och att Elena är en död ringare (dubbelgångare) för henne. Här blir det uppenbart att Damon inte tar livet av allt och alla för att hämnas utan att han egentligen också älskar Elena och endast gör det för att få hennes uppmärksamhet. På så vis får vi ytterligare en dimension i serien med personen som trånar efter den han älskar samtidigt som hon bara har ögon för hans bror.

Under seriens gång upplever du humor, glädje, action och otrolig sorg. I säsong två byggs det upp en otrolig spänning som avslutas på ett fenomenalt vis och när Skinny Love av Birdy drar igång vid dödsbädden så kan du omöjligt hålla tillbaka tårarna.

Nu inväntar jag tålmodigt säsong 3 av Vampire Diaries och utnämner den samtidigt till årets bästa TV-serie.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/vampire-diaries-mer-an-ett-tonarsdrama/ sort:published

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Lars 22 juli 2011 kl. 00:09

Begravningen med låten skinny love är ju inte sista avsnittet? finns ett avsnitt till efter det ju..

2 Stefan 26 juli 2011 kl. 12:46

Du har helt rätt Lars, jag som blandade ihop namnet på de båda låtarna. Måste dock säga att båda avsnitten var riktigt sorgsna.

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: