Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

TV4 återuppväcker SOS – På Liv och Död

by Stefan on 17 februari 2010

Under 90-talet sände TV4 en dramadokumentär i 64 delar med namnet SOS – På liv och död där man i TV-rekonstruktioner av verkliga händelser visade hur poliser, brandmän och räddningspersonal tillsammans samverkade för att utföra stora och små räddningsaktioner. Inslagen byggde på autentiska samtal till räddningsstationer i USA och Sverige.

På rak arm kommer jag ihåg två avsnitt som båda gjorde sig påminda ett bra tag pga min unga ålder.

I det första avsnittet var det en bilmekaniker (precis som min farfar, morfar och pappa) som stod under en upphissad bil när han fick bensin över sig och plötsligt tog fyr. Han lyckades släcka sig själv genom att rulla runt på marken men tvingades sedan gå brännskadad över 1 km till närmsta granne innan han fick hjälp in i en kall dusch och lyckades larma räddningscentralen. Lyckligtvis klarade han sig med allvarliga brännskador samtidigt som brandkåren lyckades rädda större delen av byggnaden.

I det andra avsnittet var det en man med traktor och snöslunga. Efter att där fastnat is i snöslungan så bestämde han sig för att sparka loss den vilket resulterade i att benet höggs av direkt. Han började krypa mot närmsta hus men det var först när en brevbärare kom förbi som han misstänkte att något inte stod helt rätt till. Tyvärr kommer jag inte riktigt ihåg hur det hela slutade men han klarade sig med livet i behåll.

Nu har det alltså kommit fram att TV4 ska återuppväcka serien genom att följa sju huvudpersoner på tre olika arbetsplatser och döper samtidigt om den till 112 – På liv och död.

Arbetsplatserna är brandstationen på Östermalm där har man flest utryckningar i hela Sverige, ambulansen på Sabbatsbergs sjukhus med hade cirka 19 000 uppdrag förra året, och Västerorts-polisen som är ett av de distrikt i landet som har flest utryckningar.

Anton Glanzelius, programchef på TV4 Plus:

- Vi har fått en ganska unik access att filma på tre av Sveriges mest utsatta situationer inom brandkår, polis och ambulans. Det känns otroligt kul.

Namnet till trots så kommer där vara en otrolig skillnad jämfört med föregångaren och det är att man tar kameramännen med ut på fältet i sann Cops-anda istället för att rekonstruera händelserna i efterhand. Frågan jag ställer mig är nu; hur mycket får man egentligen visa i svensk TV? Tvivlar starkt på att den polisbrutalitet vi ibland får se i Cops kommer visas upp här.

Programmet kommer att sändas tisdagar klockan 20.00 med start den 16 mars i TV4 Plus.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/tv4-pa-liv-och-dod/ sort:published

{ 5 comments… read them below or add one }

1 Pladd 18 februari 2010 kl. 12:06

Lustigt nog har jag också en del minnen som ung från den serien. Tycker jag har lite minnen av den brinnande mannen till exempel.

2 Kristoffer 23 februari 2010 kl. 15:22

Vad jag har för mig så visade de endast fall där offren överlevde.

3 Stefan 23 februari 2010 kl. 15:37

Det låter mycket möjligt Kristoffer.

4 christos 28 februari 2010 kl. 03:48

blev stoppad av de idag i tensta! vi var på väg till en fest och ingen hade druckit något, med andra ord ett gott exempel på ansvarstagande så vi får se ifall vi kommer med :P

5 Mattias 07 december 2010 kl. 20:11

Vad heter låten som spelas till SOS på liv o död ?

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: