Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Super Bowl 2010

Super Bowl 2010 gav blod svett och tårar

by Stefan on 08 februari 2010

Inatt 00:00 var det äntligen dags för årets upplaga av världens största evenemang där miljontals människor samlas i TV-sofforna för att avnjuta flera timmars kvalitéunderhållning blandat med världens mest påkostade reklamfilmer.

Underhållande reklamfilmer

Min egentliga inställning till reklam är högst fientlig och det är inte särskilt konstigt när man nämner TV4 som ett otrevligt exempel. I väntan på årets upplaga av Super Bowl spenderade jag kvällen tillsammans med några vänner framför Wallander Byfånen som egentligen har en speltid på 91 minuter. På TV4 tog det hela 130 minuter att sända filmen. Det blir 39 minuters strunt för 91 minuters film!

Däremot är det något speciellt med reklamfilmerna under Super Bowl. Reklamen förstör inte tittandet utan bättrar istället på upplevelsen. Hur det är möjligt kan jag enbart spekulera i men förmodligen beror det bland annat på att reklamerna är humoristiska, underhållande och unika. Vi tvingas inte heller se varje klipp dagligen i flera månader framöver.

Har du inte sett reklamfilmerna så rekommenderar jag att du besöker YouTube SuperBowl där du hittar samtliga klippen. Min favorit måste vara antingen The Green Police av Audi eller Parisian Love av Google.

Underhållande match

Förra årets match var fantastisk på alla sätt och vis. Bland annat fick vi bevittna en 100-yard löpning för en touchdown vilket är rekord i Super Bowls historia. I slutminuterna blev det även otroligt nervöst då en Steelers-spelare med 35 sekunder kvar lyckades fånga en boll i utkanten av touchdown-området innan han blev uttryckt utanför spelplanen. Efter en längre diskussion mellan domarna så blev den godkänd och man vann med 27 – 23.

Idag förväntade sig majoriteten att Colts skulle gå vinnande ur striden men som en askunge-saga har The Saints och staden New Orleans gått från att vara katastrof-drabbad till att vara en mästarstad.

2005 drog orkanen Katrina in över Florida och la hela New Orleans under vatten. I väntan på hjälp och i hopp om att hitta överlevande samlades 25 000 människor på The Saints arena utan tillgänglighet till elektricitet eller rent vatten. Precis som vi ser i Haiti nu så började det snabbt pratas om våldtäkter och rån vilket resulterade i att hela staden fick ett skamfilat rykte i USA. Saints tvingades spela sina matcher på bortaplan och länge såg det mörkt ut..

Anders Borgström på Expressen har skrivit en väldigt bra och läsvärd artikel om hur laget gick från misär till Super Bowl. Varmt rekommenderad läsning även om man inte är sportintresserad.

Underhållande cheerleaders

Inte särskilt relaterat till Super Bowl egentligen men hur kommer det sig att Europa har helt misslyckats med att ta till sig trenden med cheerleaders som USA är så känt för?

Skulle det möjligtvis resultera i att fansen fick något annat att fokusera på under spelavbrotten i fotboll istället för att jaga upp varandra och drabbas samman i slagsmål? Förmodligen inte, men jag tror att många skulle uppskatta det ändå.

Dålig pausunderhållning

Nattens stora bakslag var tyvärr pausunderhållningen som The Who stod för. Det beror förmodligen till stor del pga att musiken och bilden var helt osynkat men på något vis kunde jag ändå inte låta bli att sakna Bruce från förra året. Det var mer fart och gå-på.

Hela pausunderhållningen hittar du här.

Dålig produktion

Avslutningsvis vill jag passa på att ge en känga till produktionen oavsett om felet beror på Viasat eller någon borta i USA. Jag kan bortse från att vi inte får se reklamen men pausunderhållningen var otroligt osynkad och ljudet under hela matchen drabbades flera gånger av långa och högljuda piiiip. Och vems idé var det att placera en ishockey-spelare i studion som expertkommentator..?

Såg du årets upplaga av Super Bowl?

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/super-bowl-2010/ sort:published

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Victor 26 mars 2010 kl. 11:46

Störst i USA. Inte världen.
VM i fotboll större
CL i fotboll större

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: