Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

TV4
Foto: TV4

Därför har Solsidan blivit en succé

by anna on 12 april 2010

I fredags visade TV4 sista avsnittet av Solsidan. Den svenska komediserien signerad Felix Herngren m fl kan bara beskrivas som en dundersuccé! Tittarna har strömmat in, serien är omskriven och hyllad på bloggar och på facebook har nära 160 000 medlemmar blivit fan av seriens sida. Att det nu är klart för ytterligare en säsong är en nyhet som glädjer många.

Varför har då Solsidan blivit så omtyckt? Förutom att den lyckas med det som många andra svenska komedier verkar ha svårt med; att vara rolig utan att vara buskis, så verkar den ha hittat rätt när det gäller handlingen. För Solsidan är en serie som mest handlar om den grå vardagen. Livet som gift med allt vad det innebär, relationer till vänner man både vill ha som vänner som man helst skulle slippa, relationen till svärmor, föräldraskap, husköp, renoveringar och den tysta tävling som pågår där det gäller att toppa vännerna eller grannarna. Allt som hör livet till med andra ord. Och hur ospännande det än låter så är det just det motsatta. För varje fredag har maken och jag precis som många andra suttit bänkade och nyfiket väntat på vad kvällens avsnitt ska innehålla. Men kanske är det just det där ospännande, vardagliga som gör att serien blir så populär! För det istället för att få oss att drömma oss bort så får den oss att känna igen oss. Och få skratta åt våra egna liv.

Igenkänningsfaktorn i Solsidan är stor för de allra flesta vuxna som påbörjat sitt familjeliv. De som väntar barn, har småbarn eller för de som redan hunnit med den perioden och istället kan minnas tillbaka, kan känna igen sig i det liv som porträtteras, oavsett om man lever i ett finare område som i Solsidan eller inte så är stressmomenten vi utsätts för här i livet ofta densamma.

Hemma hos oss tjuter vi av skratt när Anna köper barnvagn och barnvagnstillbehör för alldeles för stor summa, eftersom vi själva gått igenom samma sak för bara ett par år sedan. Vi skrattar så vi kvider när Anna i sista avsnittet ska föda barn eftersom vi själva gått igenom det två gånger de senaste två åren. Vi känner igen oss i diskussionerna som Fredde och Mickan har ang vem som bytt flest bajsblöjor och vi tycker på det hela att Solsidan visar skrämmande många situationer som är som hämtade ur vårt liv. Fast mer komiska. För det som känns stressigt och kan orsaka lite gnabb när det sker i vårt liv kan vi avslappnat sitta och skratta åt när vi får se det på TV. Och ska jag vara ärlig så tror jag det är det som är Herngrens syfte med serien och det som gör att folket jublar över beskedet att det kommer en ny säsong.

Anna
liteta.blogspot.com

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/solsidan-en-succe/ sort:published

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Stefan 13 april 2010 kl. 14:40

Du sammanfattar mina tankar otroligt bra och i mina ögon så är Solsidan den bästa komedi-serien svensk television har producerat sedan första upplagan av Svensson, Svensson.

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: