Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

oz

Oz – En personlig favorit

by kennet on 14 juli 2011

De flesta av mina texter behandlar ny serier som ännu inte visats i svensk tv, därför tänker jag nu skriva om min absoluta favoritserie Oz (som faktiskt har visats i Sverige). Oz producerades av HBO mellan åren 1997 och 2003, och fick sex säsonger bestående av totalt 56 episoder. Varje episod var 55 minuter lång, exklusive reklam. I Sverige visades serien av  TV 3 samt av nu nedlagda ZTV.

Handlingen i Oz utspelar sig på Oswald maximum security correctional facility: level four, eller som det kallas av fångarna: Oz. Inom detta fängelse finns en avdelning kallad Emerald City och det är på denna avdelning som majoriteten av handlingen utspelar sig.

Emerald City är en avdelning som präglas av avdelningsansvarige Tim McManus (Terry Kinney) experiment att genom utbildning och andra typer av åtgärder underlätta för de intagna att efter avtjänat straff återvända till livet utanför murarna. I Emerald City, som är en extremt kontrollerad miljö, är de intagna noga utvalda efter vilken typ av ras, religon, ursprung eller social status de har för att kunna skapa brorar mellan dessa olika grupperingar ute i samhället samt att efterlikna hur omvärlden ser ut. Problematiken för McManus är att detta är en så kallad maximum security facility: level four, och med detta menas att väldigt många av de farligaste kriminella hamnar här. I Emerald City hamnar mördare, våldtäktsmän, maffiamedlemar m.m vilket gör avdelningen till en extremt farlig miljö att vistas i. Samtidigt som McManus arbetar för att få sitt experiment att uppnå goda resultat samt att behålla kontrollen över Emerald City så pågår en ständig kamp mellan de intagna om makt, droger, pengar eller endast för överlevnad.

Oz är en väldigt våldsam serie och innehåller stundtals mycket grovt våld, men den fångar ens intresse och gör att man knappt kan sluta titta. Serien är extremt välskriven och rollerna är väl castade med skådespelare som verkligen övertygar i sina roller, serien belönades med en nominering till Emmy för just castingen (1999). Oz har belönats med 11 tv-priser samt totalt 29 nomineringar till olika tv-priser, vilket inkluderar 2 st Primetime Emmy-nomineringar, .

Min  personliga favorit är Christopher Meloni som spelar karaktären Kris Keller (gör entre i säsong 3). Meloni är även känd som Elliot Stabler i Law and Order: SVU.

Jag skulle vilja påstå att Oz, enligt min mening, är den bästa tv-serie som någonsin producerats. Så om detta är en serie som någon missat rekommenderar jag starkt att ni ser den. Oz går att köpa via de flesta välsorterade dvd-återförsäjare via nätet.

Om ni inte håller med mig, vilken är då den bästa serien som någonsin producerats?

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/oz-en-personlig-favorit/ sort:published

{ 2 comments… read them below or add one }

1 lordsebastianflyte 14 juli 2011 kl. 20:59

God två efter The Wire.

2 Stefan 14 juli 2011 kl. 21:15

Instämmer i att det är en fantastisk serie. Följde den själv slaviskt när den gick sent vid kvällarna / nätterna på svensk TV. Rekommenderas varmt till alla som inte sett den.

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: