Sugen på att skriva om TV-serier? Bli skribent för omTVserier!

Kniven mot Strupen – Chateau Lounge

by Stefan on 27 november 2009

Kniven mot Strupen Chateau LoungeFörra veckan var det premiär för Kniven mot Strupen när man besökte Dal Cuore Amilia. Då var mitt största klagomål att Alexander Nilson saknade hjärta (hans uttryck) och överlag inte kändes trovärdig. I veckan har jag läste på mer om honom och till skillnad mot Gordon Ramsey så är han endast kock och saknar all erfarenhet vad gäller ekonomi och marknadsföring. Det känns inte särskilt realistiskt att han skulle kunna lösa alla problem och där har vi kanske förklaringen till att han endast fixar menyn, maten och hyr in någon att möblera om.

I kvällens avsnitt besökte man Chateau Lounge i Halmstad. Ett bra exempel på hur fel namn kan bli när man tar två helt slumpmässiga ord från andra språk. Det är en restaurang som vill andas lyx men med mat som snarare får oss att tänka på en soptipp. Ägaren Alexander Zadeh kliver in i bilden med solglasögon och kommer med uttryck som ”top notch” och ”knullar i munnen”. Fraser som gör att han inte kan tas på allvar.

Därefter får vi träffa chefskocken Niklas som är en grabb på 19 år och nyligen utgången från högstadiet. Då jag själv är ung och driver ett eget företag så avskyr jag när någon ser ned på en pga åldern. Däremot så anser jag att någon på 19 år saknar den erfarenhet som krävs för att vara chefskock i en lyxrestaurang. Jag att han skulle få större nytta av att söka upp en erfaren kock och gå som lärling.

Däremot så bör det poängteras att felet med gammal mat är långt ifrån Niklas fel. Zadeh är ägare och ska ha stenkoll på vad som händer i ett så litet kök. Att majoriteten av maten är gammal och infryst kan han omöjligt skylla på Niklas. Att han sedan skulle få ett plötsligt uppvaknande när Alexander Jesus Kristus (va?) pratar med honom tror jag inte alls på.

Precis som i förra avsnittet bestämmer sig Alexander för att stänga ned restaurangen. Denna gången kommer han med något dåligt dravel om hälsomyndigheten. ”Antingen stänger vi och gör om eller så ringer vi hälsovårdsmyndigheten”. Är inte poängen med att vara med i Kniven mot Strupen att en kock ska komma in och göra om? Har man redan kommit så här långt så är det en ganska dum fråga. Alexander tar nycklarna och säger ”Chateau Lounge är numera stängt. Förgiftningsrisken blev för stor”.

Efter en snabbstädning (ugnen hade fortfarande fastbrända matrester) och ny meny öppnar Chateau Lounge på nytt. Öppningskvällen blir inte särskilt spektakulär och från det att Niklas får en beställning på pasta tills han har lagt ned den i kastrullen så går köket enligt Alexander från att vara en katastrof till att dansa. Intressant hur snabbt allting kan gå.

En månad senare återvänder Alexander för provsmakning. Hela besöket tar i avsnittet 3 minuter och vi tittare får inte se hur kyl och frys ser ut. Hela poängen är alltså att han ska sätta sig ned och proväta för att sedan säga att allting är bra utan att visa upp några exempel på varför det har blivit bättre.

Överlag så var avsnittet bättre än säsongspremiären men där finns fortfarande en hel del som måste fixas. Tidsmässigt så bestod 30 minuter åt att klaga inledningsvis, därefter följs det upp av 10 minuter matlagning och premiärkväll för att sedan avslutas med 3 minuters återbesök. Personligen så skulle jag gärna dra ned dessa 30 minuterna till 5 eller 10 och utan tvekan få mer ut av avsnittet. Gör vi sedan ett besök på deras egen sajt så erbjuder man fortfarande den gamla menyn och jag är tveksam till om någonting egentligen förändrades efter programmet.

Gillar du detta?

Bloggar som länkar till artikeln Twingly Blog Search link:http://omtvserier.se/kniven-mot-strupen-chateau-lounge/ sort:published

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Mathilda 27 november 2009 kl. 09:51

Åh jag stör mig på Alexanders kroppsspråk!

2 bobbo 27 november 2009 kl. 17:34

krögaren skämde ju ut sig totalt. vilken pajas. har fått höra av en anställd att killen driver krogen via bulvan eftersom han själv nekas att få sprit tillstånd. detta pga uteblivna betalningar till leverantörer. han betalar heller inte ut lön i tid och i vissa fall inte alls. dessutom förekommer svarta löner och annat fiffel o båg. synd om kocken för det är ju inte hans fel.han är ju ny från skolan. inga seriösa kockar vill dock jobba hos oseriösa krögare.

vilken anti reklam det blev. krögarens försök till ett uppsving tycker jag sket sig totalt. guide michelin? hahahahahahahahahaha

nej snarare ett par år på kåken för alexander zadeh. bort med oseriösa företagare

3 Fredde 28 november 2009 kl. 13:25

Läste att Chateau Lounge fick 17 anmärkningar av hälsovårdsmyndigheten för en vecka sen. Mest i Halmstad. Anledningen till att folk inte går dit är krogens dåliga rykte. Detta programmet bekräftade bara hur illa restaurangen är skött. Zadeh sköt sig själv i foten i och med hans medverkan i detta programmet och hans framtid i Halmstad om inte i Sverige är väl körd. I allafall som krögare.

Att han sedan driver sin restaurang genom bulvan,utnyttjat ungdomar, struntar i att betala ut löner och bryter avtal på löpande band, framkom inte i programmet men är känt av branchfolk sedan tidigare. Ska bli intressant att se hur länge myndigheterna låter honom driva stället eller om konkursen kommer först.

4 Fredrik 05 december 2009 kl. 00:42

Enligt Hallandsposten var alkoholtillståndet indraget så sent som december 2008. Citat från tidningen: ”Socialnämnden har beslutat att dra in alkoholtillståndet för Chateau Lounge. Skälet är misstanke om att krogen drivs under bulvanförhållande. (…) Socialnämndens beslut att dra in tillståndet är grundat på att Alexander Zadeh som är den som egentligen äger och driver verksamheten och att han inte anses lämplig att inneha serveringstillstånd. Det handlar inte om att restaurangen sköts på ett dåligt sätt.”

Hmmm… vilka affärer sysslar han med i övrigt? Ingen krog jag som gammal Halmstadbo skulle besöka när jag kommer hem över jul och nyår.

//Fredrik

5 Mac 10 december 2009 kl. 11:17

Dom har stängt igen iaf o stor utredning på g..
alexander har ju gjort bort sig totalt han är ingen seriös person att handla med tro mig på den biten..

Går inte hitta någon större skojjare, hoppas nån tar han strax!
inte första gången han kör ett företag i grunden..

6 Jessica 29 december 2009 kl. 18:48

Ja de har ju gått i konkurs nu…
http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.661004

Men hela den här kniven mot strupen-grejen är lite överdriven tycker jag.
Alexander Nilson hör hemma på dramaten. Han borde skaffa sig ett yrke inom skådespeleri. Visst, han är duktig på att laga mat. Men det är inte så mycket mer.
De var på mitt jobb och spelade in också. Jag kan inte göra något annat än att skratta.

Visst, vissa ställen kanske är riktigt sunkiga. Men jag tror knappast att det blir succé efter Alexanders besök.

7 Stina 14 januari 2010 kl. 11:57

Ja, nu har stället gått i konkurs. Vad mer kunde man vänta sig? Tycker bara det var löjligt att de sista dom gjorde var att skämma ut sig på rikstäckande TV, kunde han ju ha låtit bli. Jag vet också att han har betalat ut lönerna för sent eller till och med struntat i det vid upprepade tillfällen. Vem anställer en 19- åring som kökschef på en så kallad ”lyxrestaurang”? Nej männsikor som Alexander zadeh är verkligen en skam för hela restaurangbranschen.

Nu ha däremot stället tagits över av en mycket trevlig och duktig ung man. Jag är helt säker på att han kommer ta stället till höga höjer igen, så som på den tiden då det hette ”Bengtssons”, då var det ett riktigt trevligt familjeställe. Jag såg 2 stycken bilar från en lokal städfirma utanför här om dagen, man kan ju tänka sig att stället behöver en uppfriskning efter den där sunkiga människan.

Nu ser vi fram emot den nya ägarens öppning och att stället har fått upp sin forna glans, inredningsmässigt är det faktiskt den finaste restaurangen som halmstad har att erbjuda :)

8 Erik Persson 13 april 2010 kl. 01:28

All heder åt kocken Niklas, även om det var äckligt så var det skönt att ägaren Alexander fick den mesta skiten. Hoppas han hittar nåt bättre ställe att arbeta åt! :)

Leave a Comment

Föregående:

Nästa: